Индекс
Индекс
Биографија
Улоге
Критике
Фотографије
Преузимање
Биографија - Ворд
Аудио
Видео
Контакт
Преузимање

Александар Дојковић - тенор

Рођен је, школовао се, живи и ради у Београду, у Србији. Заволео је музику од најранијег детињства уз мајку музичког педагога.

На половини правних студија превладала је љубав према опери када почиње да учи соло певање. Усавршавао се у Француској радећи са г.ђом Шаврет Аврил. Школовање заокружује двогодишњим радом са Маестром Николом Митићем, баритоном, прваком Београдске опере. Сарађивао је и са многим другим значајним педагозима од којих истичемо мастер клас Маестра Карла Вентуре и консултације Маестра Ангела Шурева, диригента.

Солистички је наступао у земљи и иностранству (Италија, Француска, Грчка, Мађарска, Албанија, Македонија). Стални је солиста прве категорије Опере Народног позоришта у Београду . Као гостујући солиста редовно наступа у Опери Српског народног позоришта у Новом Саду као и у Опери и театру Мадленианум у Београду. Остварио је до данас 29. оперских улога од којих су и дванаест у премијерама. Новембра 2009. године је наступао у апсолутној премијери опере Салома у Националној опери у Тирани (Албанија) интерпретирајући улогу Наработа. Он је први српски оперски уметник који је икада наступао у албанској Националној Опери у Тирани - ТКОБ. Наступао је и на више концерата у земљи и иностранству са познатим ансамблима од којих истичемо: Хор и Оркестар радио - телевизије Србије, Нишки симфонијски оркестар, Оркестар Београдске опере и Камерни оркестар "Скопски солисти". Има више трајних снимака за уметнички програм Националне телевизије Србије.

Наступао је под диригентском палицом следећих диригената: Маестро Никола Колабјанки, М.о Ђузепе Монтанари, М.о Франческо Роза, М.о Штефан Шрајбер, М.о Јохан Арнел, М.о Терје Боје Хaнсен, М.о Урош Лајовиц, М.о Јакопо Сипари ди Пескасероли, М.о Франц Гарозо алиас Франческо ди Мауро, М.о Јоханес Харнајт, М.о Андреј Андрејев (Андрей Андреев), М.о Ентони Арморе, М.о Најден Тодоров (Найден Тодоров), М.о Јон Јанку †, М.о Ангел Шурев †, М.о Јован Шајновић † ...

У многим домаћим и међународним поделама наступао је заједно са следећим певачима: Мауро Аугустини, Кетлин Мек Кала, Пјеро Теранова, Сабина Пуертолас Азара, Леандра Оверман †, Ханс Дитер Бадер, Клери Барта, Наузика Поличикјо, Свитлана Декар, Тронд Халстајн Мое, Ранхилд Хејланд Соренсен, Ингеборг Козмо, Ициар Мартинез Галдос, Робин Фолман, Томас Газели, Рој Стивенс, Жељко Лучић, Дуња Симић, Никола Митић, Живан Сарамандић †, Милка Стојановић, Радмила Бакочевић, Јадранка Јовановић, Јелена Влаховић, Бранислав Јатић, Борис Трајанов, Весна Гиновска Илкова и многи други.

Наступао је у операма које су режирали: Ђанкарло дел Монако, Патриција Пентон, Бруно Климек, Младен Сабљић †, Дејан Миладиновић †, Пламен Карталов, Огњан Драганов, сценографи: Миљен Кљаковић - Крека, Александар Златовић †, Платон Барди, Миодраг Табачки, костимографи: Ута Вилкенсен, Оља Ивањицки †, Миланка Берберовић и многи други ...

На више оперских сцена је наступао у бројним улогама од којих издвајамо следеће:

УЛОГЕ:

КАНИО (Пајац) - Пајаци - Р. Леонкавало, (Ит.)

ТУРИДУ - Кавалерија рустикана - П. Маскањи, (Ит.)

ПОЛИОНЕ - Норма - В. Белини, (Ит.)

ПИНКЕРТОН - Мадам Батерфлај - Ђ. Пучини, (Ит.)

МАУРИЦИО - Адриана Лекуврер - Ф. Чилеа, (Ит.)

ИСМАИЛ - Набуко - Ђ. Верди, (Ит.) *41 представа

АЈЗЕНШТАЈН - Слепи миш - Ј. Штраус, (Ср.) *33 представе

НАРАБОТ - Салома - Р. Штраус, (Не.)

Пијани сељак (Задрипанный мужичок) - Катарина Измајлова (Леди Магбет Мценског округа) - Д. Шостакович, (Ру.) и друге.

. . .

(29 оперских улога)

. . .

Априла 2005. године изабран је за члана Председништва Удружења музичких уметника Србије - УМУС.

Десетог фебруара 2008. године изабран је за члана Председништва Удружења музичких уметника Србије - УМУС.

Двадесетог априла 2012. године изабран је за заменика председника Удружења музичких уметника Србије - УМУС.

 

Јун, 2017. године.

 

КРИТИКЕ:

 

НАБУКО У СРПСКОМ НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ

"... Исмаил (Александар Дојковић) има свеж и млад тенорски глас, са обећавајућом будућношћу пред њим."

Андреј Клеменчич,

из критике представе "Набуко" - 05.05.2010.

у листу "Балкан инсајд" од 10. маја 2010. године у рубрици "Живот и стил"

(www.balkaninsight.com - English edition).

. . .

ВЕЛИКИ УСПЕХ НАШЕГ ТЕНОРА У ТИРАНИ

" Солиста Опере Народног позоришта, тенор Александар Дојковић, учествовао је у међународном пројекту поводом обележавања двадесет година од рушења Берлинског зида, одржаном у Тирани, у опери "Салома" Рихарда Штрауса. Тиме је после 64 године дуге паузе поново успостављена сарадња између наше две оперске куће, а гостовање нашег уметника пропраћено је великом пажњом албанских медија, док је током новембра на згради Опере у Тирани између других, била подигнута и српска застава. Александар Дојковић нашао се међу значајним уметницима европске сцене: опером је дириговао директор Римске опере маестро Никола Колабјанки, редитељ представе била је дугогодишња директорка опере у Монте Карлу Патрициа Пантон, Салому је тумачила гошћа из Италије Наусика Полићикио, ролу Јоханана гост из Немачке Томас Газели, а Херод је био гост из Америке Рој Стивенс. ... у сценографији младог албанског сликара и дипломираног сценографа Платона Бардија, који је италијански ђак и који већ дуже време живи и ради на Апенинима. ... Дојковић је позив за ово гостовање добио од директора Опере из Тиране господина Жанија Цикоа, након успешног наступа београдске "Саломе" у Италији 2008. године... Све представе "Саломе" у Тирани биле су изузетно добро посећене, снимак ће бити емитован на телевизији,... "

Вања Косанић,

из чланка у месечном листу "Позоришне новине" број 40 од jануара 2010. године.

. . .

СРПСКИ ОПЕРСКИ ПЕВАЧ ПРВИ ПУТ ГОСТ У ТИРАНИ

"... Захваљујући овом београдском уметнику, на врху зграде Националне опере Албаније завијорила се недавно и српска застава. Учешће у међународном оперском пројекту, који су организовали Албанци, овом солисти сонорног гласа, донело је статус првог оперског певача из Србије који је закорачио на сцену Националне опере у Тирани. Дојковићев наступ, албанска публика и медији топло су дочекали, а његово гостовање отворило је простор за преко потребну културну сарадњу између два суседна народа. Реч је о међународном пројекту поводом 20 година од рушења Берлинског зида, па се у складу с приликом на репертоару нашла чувена немачка опера "Салома" Рихарда Штрауса... "

Соња Бикић - новинар,

из интервјуа у дневном листу "Блиц" од 12. јануара 2010. године.

. . .

ПРВИ ПУТ КАКО ЈЕ ЈЕДАН СРПСКИ ПЕВАЧ СТУПИО НА СЦЕНУ ТКОБ*

(* Националног Позоришта Опере и Балета Албаније)

" Он узвраћа посету Тефти Ташкој, након 64 година. Александар Дојковић долази из Београда. Улогу Наработа, команданта Херодове гарде, у опери "Салома", солистички је извео у Тирани по први пут. Чак, он је први српски оперски певач, који пева у Албанији... У разговору, он говори о садржају опере, али и о албанско - српском суседству... "

Алма Миле - новинар,

из интервјуа у албанском дневном листу "Панорама" од 20. новембра 2009. год

у рубрици "Култура" након апсолутне албанске премијере опере Саломе.

. . .

ПРЕМИЈЕРА - НОВА ВЕРЗИЈА НАБУКА

"... Исмаил, Александра Дојковића дао је видан допринос овој добро певаној представи; здравим, распеваним и ангажованим певањем свога тенора. "

Проф. Слободан Турлаков,

из критике премијере "Набука" у листу "Сведок" од 16-ог октобра 2007. године.

. . .

СТЕРЕОРАМА - ПРЕМИЈЕРА НАБУКА

"... Од солиста треба пре свега истаћи Јадранку Јовановић као Абигаилу и Александра Дојковића у улози Исмаила. Својим волуминозним гласом Јадранка Јовановић је прекрила сцену ... Слично томе може се рећи и за Александра Дојковића једног лирико-спинто тенора који је племенитошћу тона и сонорношћу свога гласа као и музикалним тумачењем улоге остварио упечатљив утисак. Овоме треба додати и ненаметљив али сугестиван сценски манир који је реализацији улоге дао додатни квалитет. "

Недељко Грба - музички уредник,

из критичког осврта на премијеру "Набука" - Радио Београд, "Стереорама", 14-ог октобра 2007. године.

. . .

УЗ ШАМПАЊАЦ - ПРЕМИЈЕРА СЛЕПОГ МИША

"... У двема представама појавиле су се две поделе, ... , а прва подела певача (*Дојковић) далеко квалитетнија, сналажљивија на сцени, глумачки уигранија, од друге. ... , а Александар Дојковић (Габријел фон Ајзенштајн) разигран до неслућених размера, духовит и шармантан имао је свој вокални врхунац у тумаченој улози. "

Проф. Бранка Радовић - музиколог,

из музичке критике премијере "Слепог миша", "Уз шампањац",

дневни лист "Политика", јун 2005. године.

. . .

 

 

НАСТУПИ :

 

2021.12.30
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Слепи миш (Ајзенштајн) – Новогодишња Гала представа
2021.11.16
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Гала концерт – Међународни дан толеранције
2020.09.30
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Гала концерт
2020.02.08
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил)
2019.11.27
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил)
2019.06.30
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Гала концерт – Затварање сезоне
2019.03.23
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил)
2019.01.13
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Новогодишњи концерт – Гала
2019.01.09
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Слепи миш (Ајзенштајн)
2018.12.22
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Слепи миш (Ајзенштајн)
2018.11.21
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Кавалерија рустикана (Туриду)
2018.01.13
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Новогодишњи концерт – Гала
2018.01.03
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Слепи миш (Ајзенштајн)
2017.12.30
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Слепи миш (Ајзенштајн)
2017.12.09
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Норма (Полионе)
2017.12.02
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил) – Гала, Маестро Јакопо Сипари ди Пескасероли - Италија
2017.10.21
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил)
2017.10.11
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Норма (Полионе)
2017.06.21
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Норма (Полионе) – Премијера - II
2017.04.09
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Хуманитарни гала концерт – Светски дан борбе против Паркинсонове болести - 2017
2017.03.22
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил)
2017.01.13
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Новогодишњи концерт – Гала
2016.12.30
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Слепи миш (Ајзенштајн)
2016.12.24
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил)
2016.11.26
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Кавалерија рустикана (Туриду)
2016.10.15
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил)
2016.06.30
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Гала концерт – Затварање сезоне
2016.06.29
Капетан Мишино здање - Опера Н. позоришта у Београду, Србија Гала концерт – 25. БЕЛЕФ - Београдски летњи фестивал
2016.06.25
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Кавалерија рустикана (Туриду) – Гала, Маестро Најден Тодоров (Найден Тодоров), Бугарска - затварање сезоне
2016.06.01
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил)
2016.04.16
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил) – Гала, Маестро Ентони Арморе (Anthony Armore), САД - Аустрија
2016.04.11
Дворана Културног центра "Антон Панов" у Струмици, Македонија Концерт – Гала, Јубилеј Проф. М.о Васил Атанасов
2016.04.10
Македонска Опера и Балет у Скопљу, Македонија Концерт – Гала, Јубилеј Проф. М.о Васил Атанасов
2016.01.13
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Новогодишњи концерт – Гала
2016.01.05
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Слепи миш (Ајзенштајн)
2015.12.30
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Слепи миш (Ајзенштајн)
2015.06.30
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Гала концерт – Затварање сезоне
2015.06.06
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил)
2015.05.16
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил)
2015.05.06
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Слепи миш (Ајзенштајн)
2015.04.21
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил)
2015.04.01
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Слепи миш (Ајзенштајн) – Обнова
2015.02.25
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Кавалерија рустикана (Туриду) – Гала, Маестро Франц Гарозо, Италија - алиас Франческо ди Мауро
2015.01.18
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Кавалерија рустикана (Туриду)
2014.12.27
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Салома (Наработ) – ПРЕМИЈЕРА
2014.12.01
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Хуманитарни гала концерт – Светски дан борбе против ХИВ-а - АИДС-a 2014
2014.10.24
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Кавалерија рустикана (Туриду)
2014.10.11
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил)
2014.06.29
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Гала концерт – Затварање сезоне
2014.04.16
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Кавалерија рустикана (Туриду)
2014.03.03
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Под овим знаком (Констанцијус Хлорус, Цезар, отац Константинов)
2014.02.26
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил)
2014.01.13
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Новогодишњи концерт – Гала
2013.10.28
Опера Народног позоришта у Нишу, Србија Слепи миш (Ајзенштајн) – НИМУС - 39. Нишке музичке свечаности
2013.10.10
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Под овим знаком (Констанцијус Хлорус, Цезар, отац Константинов)
2013.10.09
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Под овим знаком (Констанцијус Хлорус, Цезар, отац Константинов)
2013.10.08
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Под овим знаком (Констанцијус Хлорус, Цезар, отац Константинов) – СВЕТСКА ПРЕМИЈЕРА, композитор Монсињор Марко Фризина - Ватикан
2013.06.01
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Слепи миш (Ајзенштајн)
2013.03.09
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Слепи миш (Ајзенштајн)
2013.02.23
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Слепи миш (Ајзенштајн) – Обнова
2013.01.13
Центар Сава - Београд, Опера Народног позоришта у Београду, Србија Новогодишњи гала концерт
2012.11.17
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил) – Обнова
2012.10.26
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Кавалерија рустикана (Туриду)
2012.06.30
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Донаторски гала концерт – Затварање сезоне
2012.05.19
Дворана Културног центра Панчева, Србија - Опера Н. позоришта у Београду Мајски гала концерт
2012.02.18
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Кавалерија рустикана (Туриду)
2011.12.14
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил)
2011.05.04
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил)
2011.02.02
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Адриана Лекуврер (Маурицио)
2010.11.10
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил)
2010.10.26
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил)
2010.05.15
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Гала концерт у Лесковцу
2010.05.05
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил)
2010.04.18
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Оперски концерт
2010.03.31
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Слепи миш (Ајзенштајн)
2010.03.27
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил)
2010.02.06
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил)
2010.01.24
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Слепи миш (Ајзенштајн)
2010.01.20
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Пајаци (Канио)
2010.01.13
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Новогодишњи концерт
2009.12.30
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Слепи миш (Ајзенштајн) – Гала
2009.12.15
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил)
2009.11.21
Национална опера у Тирани, Албанија Салома (Наработ)
2009.11.19
Национална опера у Тирани, Албанија Салома (Наработ)
2009.11.17
Национална опера у Тирани, Албанија Салома (Наработ)
2009.11.15
Национална опера у Тирани, Албанија Салома (Наработ) – ПРЕМИЈЕРА
2009.10.31
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Пајаци (Канио)
2009.10.28
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил)
2009.09.19
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Гала концерт – отварање сезоне
2009.06.17
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Пајаци (Канио)
2009.06.08
Дворана Културног центра Трстеник, Србија - Опера Н. позоришта у Београду Гала концерт
2009.05.15
Дворана Културног центра Панчева, Србија - Опера Н. позоришта у Београду Мајски гала концерт
2009.05.11
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил)
2009.05.10
Опера Мадленианум у Београду, Србија Мадам Батерфлај (Пинкертон)
2009.04.23
Опера Мадленианум у Београду, Србија Мадам Батерфлај (Пинкертон)
2009.03.01
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил) – Гала - Жељко Лучић (Набуко)
2009.02.19
Опера Мадленианум у Београду, Србија Мадам Батерфлај (Пинкертон)
2008.12.29
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Слепи миш (Ајзенштајн) – Гала
2008.12.16
Велика дворана Културног центра Руме, Србија Слепи миш (Ајзенштајн)
2008.11.14
Велика дворана Културног центра Руме, Србија Пајаци (Канио)
2008.10.19
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Кавалерија рустикана (Туриду)
2008.09.23
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил)
2008.07.01
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Гала концерт – затварање сезоне
2008.06.13
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил) – затварање сезоне
2008.05.26
Дворана Културног центра Панчева, Србија Мајски гала концерт
2008.05.09
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил)
2008.03.08
Театар "Алигијери" у Равени, Италија Салома (Наработ)
2008.03.05
Театар Комунале "Масини" у Фаенци, Италија Велики гала концерт
2008.03.04
Театар Социале у Ровигу, Италија Гала концерт
2008.03.03
Театар Социале у Ровигу, Italija Салома (Наработ)
2008.02.22
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Салома (Наработ)
2008.02.09
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Мадам Батерфлај (Пинкертон)
2008.01.13
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Новогодишњи концерт
2007.12.29
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Слепи миш (Ајзенштајн) – Гала
2007.11.08
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил)
2007.10.10
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Набуко (Исмаил) – ПРЕМИЈЕРА
2007.06.21
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Пајаци (Канио) – затварање сезоне
2007.06.15
Опера Мадленианум у Београду, Србија Мадам Батерфлај (Пинкертон)
2007.05.23
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Слепи миш (Ајзенштајн)
2007.01.28
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Слепи миш (Ајзенштајн)
2007.01.13
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Новогодишњи концерт
2006.12.20
Опера С.Н.П. у Новом Саду, Србија Слепи миш (Ајзенштајн)
2006.12.16
Опера С.Н.П. у Новом Саду, Србија Слепи миш (Ајзенштајн)
2006.11.24
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Слепи миш (Ајзенштајн)
2006.10.28
Опера С.Н.П. у Новом Саду, Србија Катарина Измајлова – Леди Магбет Мценског округа (Пијани сељак)
2006.10.17
Опера С.Н.П. у Новом Саду, Србија Катарина Измајлова – Леди Магбет Мценског округа (Пијани сељак)
2006.10.10
Центар Сава – Београд, Међународни фестивал БЕМУС, Опера С.Н.П. у Новом Саду, Србија Катарина Измајлова – Леди Магбет Мценског округа (Пијани сељак) – ПРЕМИЈЕРА - БЕМУС
2006.05.06
Опера Н. позоришта у Београду, Србија Слепи миш (Ајзенштајн)

. . .

 

Јун, 2017. године.

Индекс
Индекс
На врх